*khasiat Arnab/ Kelinci*

*khasiat Arnab/ Kelinci*

May 20, 2025

*KHASIAT ARNAB/ KELINCI*

Daging arnab mengandungi omega-3 dan omega-6 asid lemak, ia mempunyai vitamin A, PP, E, C. Di samping itu, daging mengandungi banyak vitamin B-B1, B2, B4, B6, B9, B12. Dalam daging arnab juga mengandungi magnesium, kalium, sulfur, klorin, kalsium, natrium, dan fosforus.

Daging arnab berguna untuk pesakit kencing manis - ia mengurangkan tahap glukosa dalam darah.

Daging arnab memberi kesan kepada tubuh, menguatkan sistem imun, membersihkan usus daripada toksin dan gelangsar. Daging arnab juga boleh mengatasi masalah alahan atau alergi-

Vitamin B memastikan metabolisme normal, meningkatkan fungsi sistem saraf manusia. Disebabkan ini, kualiti tidur bertambah baik, dan tekanan dan kemurungan secara beransur-ansur hilang.

Fosforus dan kalsium, yang terkandung dalam daging, mempunyai kesan yang baik terhadap sistem tulang, rambut, kuku dan gigi.

Potassium dalam komposisi daging arnab sangat berguna untuk jantung, ia meningkatkan keanjalan saluran darah. Dalam daging arnab tidak ada kolesterol, apalagi ia mempromosikan penghapusan plak kolesterol dan pencegahan aterosklerosis yang sangat baik.

Dalam Rawatan selain ruqyah , minyak arnab juga digunakan bagi mengurut pesakit lumpuh / angin ahmar dan juga mati pujuk bagi orang lelaki.


Follow Us

Our Album